Pasta maken: Het beste recept om zelf pasta te maken

De trots van Italië: verse pasta maken! Italianen leven al jaren op de meest geweldige pasta recepten. Tegenwoordig liggen de schappen van de supermarkt vol met voorverpakte pasta, maar waarom maak je  niet zelf pasta? In dit blog vertellen wij jou hoe jij stapsgewijs jouw eigen pasta maakt voor een heerlijke Italiaanse avond!

Ingrediënten om jouw verse pasta te maken

Pasta maken doe je niet met de bloem dat je nog achterin je keukenkastje hebt liggen. Voor het recept heb je speciale pastabloem nodig. Gelukkig kan je dat tegenwoordig gewoon kopen bij de lokale supermarkt. Voor 4 personen pasta heb je de volgende ingrediënten nodig:

Naast de ingrediënten heb je ook de volgende materialen nodig:

  • Plasticfolie
  • Houtroller

Het pasta deeg mengen

Nadat je alle ingrediënten voor jouw verse pasta hebt verzameld, is het tijd om jouw eigen pastadeeg te maken. Stap 1 in het proces is het deeg mengen. Strooi de pastabloem op het aanrecht en maak ik het midden een kuiltje om je eieren in te gieten.

Het mengen van het pasta deeg doe je door constant een beetje pastabloem door de eieren te mixen. Doe dit totdat de eieren niet meer zo vloeibaar zijn en er een kruimelig deeg ontstaat.

Tip: Blijft jouw deeg plakkerig? Voeg dan wat extra pastabloem toe.

Het pasta deeg kneden

Nadat je het pasta deeg hebt gemengd, is het tijd om er een mooie deegbal van te maken. Dit doe je door het pasta deeg te kneden. Kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten, totdat er een mooie soepele pasta deegbal ontstaat. Vervolgens kun je de deegbal nog een paar keer krachtig op het aanrecht gooien, daardoor wordt het deeg nog beter gevormd.

pastadeeg mengen
Kneed het deeg tot er een mooie pasta deegbal ontstaat.

Laat de pasta deeg rusten

Het is erg belangrijk dat je de deegbal een tijdje laat rusten, voordat je verder gaat met het maken van jouw eigen pasta. Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het even een half uurtje rusten.

Het pasta deeg uitrollen

Nu jouw pasta deeg lekker tot rust is gekomen, is het tijd om het deeg uit te rollen. Hiervoor pak je een brede houtroller. Rol de deegbal plat met de houtroller. Blijf door rollen tot je de gewenste dikte hebt bereikt.

De zelfgemaakte pasta drogen

De volgende stap is de pasta laten drogen. Dit doe je door het pasta deeg zo’n vijftien minuten op een schone droge doek te laten drogen. Als jij jouw zelfgemaakte pasta niet goed laat drogen, zal het deeg na het snijden aan elkaar blijven plakken.

Jou zelfgemaakte pasta snijden

Nadat je de platte lap pastadeeg hebt laten drogen, is het tijd om het deeg te gaan snijden.

Snij de pasta in de vorm die jij wilt. Je kunt er bijvoorbeeld Tagliatelle, Spaghetti of Penne van maken.

Tip: Je kunt het pastadeeg ook losjes oprollen en het vervolgens met een mes in reepjes snijden.

Verse pasta koken

Eindelijk, tijd om jouw zelfgemaakte pasta te koken! Het voordeel van zelfgemaakte pasta, is dat het binnen enkele seconden gaar is. Giet een grote pan vol met water en wacht tot het water kookt. Vervolgens voeg je de pasta toe en wacht je tot het water weer gaat koken. Daarna hoeft de zelfgemaakte pasta slechts 10 a 15 seconden te koken. Giet vervolgens het water af en voeg een heerlijke pastasaus toe aan jouw zelfgemaakte pasta.

zelf pasta maken de pasta koken

Heerlijke pastasauzen maken voor je zelfgemaakte pasta

Het is natuurlijk zonde om een kant en klaar sausje uit een pakje over jouw zelfgemaakte pasta te gieten. De meest bekende pastasaus is natuurlijk de klassieke Bolognese al ragú.

Maar wist je dat er nog veel meer overheerlijke pastasauzen zijn? Op onze site vind je verschillende recepten zoals de klassieke carbonara of de pasta all’ Arrabbiata. Dus, nodig je vrienden maar vast uit voor een lekkere avondje Italiaans genieten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: