Recept: Mac ’n Cheese bitterballen hapjes

Mac ’n cheese bitterballen zijn superlekker en leuk om te serveren met feestjes of evenementen zoals koningsdag. Ze zijn oranje dus passen perfect bij het thema van vandaag!

Ingrediënten voor de mac ’n cheese bitterballen

Dit zijn de ingrediënten voor ongeveer 25 bitterballen:

  • 125 gram macaroni
  • 125 gram tarwebloem
  • 25 gram ongezouten boter
  • 175 gram geraspte oude kaas
  • 250 milliliter melk
  • 150 gram gerookte achterham
  • Een halve theelepel gedroogde nootmuskaat
  • 100 gram paneermeel
  • 2 eieren
  • 1 liter frituurvet

De bereiding van de mac ’n cheese bitterballen

Kook de macaroni zoals op de verpakking staat aangegeven, met een snufje zout en giet het af als het gekookt is. Smelt de boter in een pannetje en voeg 25 gram bloem toe. Roer dit 3 minuten op laag vuur. Voeg de melk toe aan dit geheel en roer tot er een gladde saus is ontstaan. Voeg dan de kaas toe en roer tot dit gesmolten is. Snij dan de gerookte ham in kleine stukjes en roer dit door de saus en voeg de macaroni toe. Breng dit op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schep het dan in een ovenschaal en laat het voor 4 uren afkoelen.

Doe de overgebleven 100 gram bloem in een kom. Breek de eieren en klop ze los in een ander bakje. Doe het paneermeel in een derde kom.

Maak van de mac ’n cheese kleine balletjes ter grootte van een grote druif. Haal de balletjes door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door het paneermeel.

Verwarm de frituurpan op 180 graden en frituur de bitterballen voor 3 minuten gaar. Laat ze even uitlekken op een keukenpapier en serveer ze! Wij serveren deze over heerlijke mac ’n cheese bitterballen altijd met nog een beetje rauwe ham bovenop en met koningsdag met een prikkertje zodat iedereen ze makkelijk kan opeten.

Mac 'n cheese bitterballen
Mac ’n cheese bitterballen uit de frituur

Wil je meer recepten speciaal voor koningsdag? We hebben ook een lekker recept voor echte Friese oranjekoek! Meer opzoek naar andere lekkere borrelhapjes? Kijk dan eens naar onze recept voor een Italiaanse borrelplank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: