Recept: Heerlijke oranjekoek voor koningsdag

Koningsdag komt er weer aan en wat is nou lekkerder dan oranjekoek? Zelf vind ik oranjekoek uit de supermarkt niet lekker, maar als je het bij de Friese bakker haalt bestaat er niks lekkerders. Omdat het bijna koningsdag is leek het mij een goed plan om een paar lekkere “oranje” recepten te schrijven zodat je bijvoorbeeld niet naar Friesland hoeft voor lekkere oranjekoek!

Ingrediënten voor oranjekoek

Het deeg voor oranjekoek
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 350 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 2 theelepels anijszaadjes
  • 50-75 milliliter water
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 sinaasappel, geraspt
  • een snufje zout
Het spijs voor in de oranjekoek
  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • een halve citroen
Het glazuur voor op de oranjekoek
  • 1 eetlepel bessensap
  • 100 gram poedersuiker
De versiering van de oranjekoek
  • 200 milliliter slagroom
  • 25 gram suiker
  • Chocolaatjes, mandarijntjes of ander fruit
Het bakken van je eigen koek
Het bakken van je eigen koek

Bereiding van de oranjekoek

Voor je begint met de bereiding van de oranjekoek, heb je een grote bak nodig die in de oven kan van ongeveer 20 centimeter breed/lang. Bedek deze bak met bakpapier.

Begin met alle ingrediënten voor het deeg samen te voegen in een andere grote bak. Dit kan met een mixer, mix tot het een geheel is. Het deeg blijft plakkerig. Als alles een geheel moet je het deeg verpakken in folie en in de koelkast bewaren. Dan kan je beginnen aan het spijs.

Meng de suiker, het amandelmeel en het ei door elkaar. Knijp de citroen hierbij uit en mix het tot 1 geheel. Dit kan je het best een dag van te voren doen zodat de smaak lekker overal in kan trekken.

Verwarm de oven voor op 165 graden. Haal het deeg weer uit de koelkast en verdeel het in 2 stukken. Rol het eerste stuk uit tot het even groot is als de bak waar het bakpapier in ligt. Leg de eerste helft in de vorm, smeer dan het spijs hier goed verdeeld over uit. Rol vervolgens de tweede helft even groot en leg deze op de met spijs bedekte eerste helft. Probeer het zachtjes aan te drukken zodat de bovenkant zo vlak mogelijk is. Bak de oranjekoek vervolgens voor 30 minuten, hij blijft licht bleek.

Haal de koek uit de oven en maak dan het glazuur. Mix de bessensap met de poedersuiker, het lijkt aardig dik, maar dit hoort zo. Smeer dan het glazuur over de koek en laat het drogen.

Zodra de koek afgekoeld is en het glazuur is opgedroogd, kan je beginnen met de slagroom op te kloppen. Versier met de slagroom en het fruit of de chocolaatjes je koek zoals jij mooi vindt. Je kan de zijkanten van de koek er af snijden zodat het er net zo uit ziet als bij de bakker!

Geniet van de oranjekoek en laat ons weten hoe jouwe is gelukt via onze contactpagina! Ben je opzoek naar meer lekkere recepten kijk dan ook eens bij onze andere recepten zoals cupcakes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: