Pastarecept: Maak je eigen klassieke puttanesca saus

Wederom een heerlijk klassiek pastarecept uit Italië: de Spaghetti alla puttanesca saus! Deze zoute, pikante Italiaanse pastasaus stamt uit het begin van de 20ste eeuw. De ingrediënten die voor deze pastasaus worden gebruikt zijn kenmerkend voor de Zuid-Italiaanse keuken. Denk bijvoorbeeld aan verse tomaten, Italiaanse olijfolie, ansjovis en verse olijven. Heerlijk!

De oorsprong en betekenis van puttanesca saus

Het verhaal achter deze pastasaus is een bijzondere. Letterlijk vertaalt, betekend ‘puttanesca’ namelijk ‘hoerenwijze’ of ‘van de hoeren’. Dit gerecht is ontstaan doordat een restaurant in Italië plotseling, tegen sluitingstijd, een groepje hongerige klanten kreeg, terwijl hij nog maar een paar ingrediënten tot zijn beschikking had. Hij vertelde de klanten dat er niet genoeg was om nog pasta te maken, maar de klanten bleven aandringen en zeiden: “Facci una puttanata qualsiasi” oftewel: “Maak ons om het even een hoerenzooitje”. De ingrediënten die nog in het restaurant aanwezig waren zorgde voor de ondertussen beroemde saus puttanesca. Hieronder lees je welke ingrediënten dat waren.

Ingrediënten voor 4 porties klassieke puttanesca saus

  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 800 gram tomatenblokjes
  • Gedroogde Italiaanse kruiden
  • 300 gram olijven
  • 50 gram kappertjes
  • 40 gram ansjovisfilet
  • Olijfolie
  • Peper en Zout

Naast deze ingrediënten heb je de volgende keukengerei nodig om de klassieke puttanesca saus te maken:

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Koekenpan

Zo maak je de klassieke puttanesca saus

Het maken van deze pastasaus is super eenvoudig!

  1. Snij de knoflook fijn of pers hem met een knoflookpers.
  2. Snij de ansjovis in stukjes.
  3. Verhit olijfolie in de koekenpan en fruit de chilivlokken en knoflook tot ze er verrukkelijk uitzien.
  4. Voeg de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe. Laat de saus 5 minuten op hoog vuur koken. Roer goed door.
  5. Voeg de ansjovis, kappertjes en olijven toe aan de puttanesca saus. Laat de saus nog zo’n 3 minuutjes zachtjes doorkoken.
  6. Breng de saus op smaak met wat extra zout en peper. Serveer met pasta.

Serveer jouw klassieke puttanesca saus met verse pasta

Alhoewel dit misschien een echte ‘hoerenpasta’ is, betekent dat nog niet dat het geen heerlijke verse pasta verdient. De beste pasta voor deze klassieke saus is Spaghetti, maar je kunt de puttanesca ook serveren met Penne of Farfalle. Wil jij weten hoe jij zelf een van deze heerlijke pastasoorten maakt? Lees dan ons recept om zelf pasta te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: