Pastarecept: Maak je eigen Bolognese al ragú

Ragú al Bolognese, de meeste mensen denken dan direct aan de Bolognese die wij hier in Nederland vaak eten. Dit klopt niet, de Bolognese die wij hier in Nederland eten is iets heel anders dan de echt Italiaanse pasta Bolognese al ragú. Sterker nog, het originele recept staat zelfs geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna! In 1982 liet de Accademia della Cucina het originele recept vastleggen. Dankzij hen kunnen wij nu nog steeds genieten van een onvervalste pasta Bolognese al ragú!

Mijn passie voor pasta Bolognese

Als kleine jongen was ik altijd al gek op pasta en in het bijzonder Spaghetti Bolognese. De simpele recepten uit de pakjes van de supermarkt vond ik niet zo lekker als het enige echte recept. Elke weekend maakte mijn moeder een heerlijke Spaghetti Bolognese al ragú volgens het authentieke recept. Deze verwennerij wil ik graag met jullie delen!

Bolognese al ragú

Ingrediënten voor 4 porties Bolognesesaus al ragú

  • 200 Gram Italiaanse pancetta
  • 1 Grote wortel in stukjes gesneden
  • 1 Kleine stengel bleekselderij
  • 1 Gesnipperde ui
  • 4 Tenen knoflook
  • 500 Gram rundergehakt
  • 2 Deciliter volle melk
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 Deciliter rode wijn
  • 1 Laurierblad
  • Italiaanse kruiden
  • Italiaanse olijfolie

Naast bovenstaande ingrediënten heb je de volgende keukengerei nodig om de pastasaus te maken:

  • Snijplank
  • Scherp mes
  • Braadpan

Zo maak je de Bolognesesaus al ragú

  1. Verhit de braadpan en voeg een ruime hoeveelheid Italiaanse olijfolie toe.
  2. Bak de pancetta op hoog vuur, totdat het lekker knapperig is geworden.
  3. Voeg de (al gesneden) bleekslederij, ui, knoflook en wortel toe en bak de groenten totdat ze zacht zijn.
  4. Voeg het rundergehakt toe aan de groenten en pancetta en bak het bruin.
  5. Giet de melk in de braadpan en laat het zachtjes koken, totdat al de melk verdampt is.
  6. Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en rode wijn toe en laat het voor zo’n 15 minuten zachtjes koken.
  7. Om de smaken in de saus te krijgen, voeg je het laurierblad en de Italiaanse kruiden toe.
  8. Breng de Bolognese aan de kook en laat het op laag vuur staan voor 2 a 3 uur tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt.

Serveer jou Bolognese al ragú met verse pasta

Na het lezen van dit recept heb je vast een beetje honger gekregen… Maar wist je dat deze saus pas echt af is als je het serveert met verse pasta? In ons blog zelf verse pasta maken, lees je stap voor stap hoe jij pasta kunt maken!

Tip: Liever toch wat meer pit in je pasta? Probeer dan onze pasta all’ Arrabbiata!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: